فواید تغذیه در طول درمان سرطان

تعداد بازدید:۱۹۳۲

تغذیه مناسب به‏ویژه در صورت ابتلا به سرطان بسیار مهم است، زیرا هم بیماری و هم درمان آن می‏تواند نحوه تغذیه شما را تغییر دهد. آنها همچنین می‏توانند در نحوه تحمل برخی غذاها و استفاده از مواد مغذی توسط بدن تأثیر بگذارند.

 

 نیازهای تغذیه‏ای افراد مبتلا به سرطان در افراد مختلف متفاوت است. خوب خوردن به معنای خوردن غذاهای متنوع برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن برای مقابله با سرطان است. این مواد مغذی شامل پروتئین‏ها، چربی‏ها، کربوهیدرات‏ها، ویتامین‏ها، آب و مواد معدنی است که در زیر نکات مهم هر یک ذکر شده است:

پروتئین‏ها

ما برای رشد، ترمیم بافت بدن و سالم نگه‏داشتن سیستم ایمنی بدن به پروتئین نیاز داریم. هنگامی که بدن شما پروتئین کافی دریافت نمی‏کند، ممکن است عضله را برای سوخت مورد نیاز تجزیه کند. این باعث می‏شود که بهبودی از بیماری بیشتر طول بکشد و مقاومت در برابر عفونت را کاهش دهد. افراد مبتلا به سرطان، اغلب بیش از حد معمول به پروتئین نیاز دارند. پس از جراحی، شیمی‏درمانی یا پرتودرمانی، معمولاً پروتئین اضافی برای بهبود بافت‏ها و کمک به مبارزه با عفونت مورد نیاز است.

منابع خوب پروتئین شامل ماهی، مرغ، تخم مرغ، لبنیات کم چرب، مغزها و برخی حبوبات است.

چربی‏ها

چربی‏ها نقش مهمی در تغذیه دارند. چربی‏ها و روغن‏ها منبع غنی انرژی برای بدن هستند. بدن، چربی‏ها را تجزیه می‏کند و از آنها برای ذخیره انرژی، عایق‏بندی بافت‏های بدن و انتقال برخی از انواع ویتامین‏ها از طریق خون استفاده می‏کند.

شاید شنیده باشید که برخی از چربی‏ها از نظر دیگران برای شما بهتر هستند. بهتر است در انتخاب چربی‏ها دقت بسیاری به خرج دهید، انتخاب روغن‏های چند غیراشباع مانند روغن کانولا و تک اشباع مانند روغن زیتون بهترین انتخاب برای شماست. از مصرف روغن‏های جامد و هیدروژنه مانند انواع روغن‏های سرخ کردنی به شدت برای افراد مبتلا به سرطان مضر بوده و خطرات زیادی را به‏همراه دارد. این روغن‏ها همچنین در مواد غذایی مانند کره حیوانی و گیاهی و فست فودها به وفور وجود دارند. لذا آنها باید از دستور غذایی این افراد حذف شوند. همچنین این افراد از روغن‏هایی که به‏صورت دستی تهیه می‏شوند مانند روغن کنجد نیز نباید استفاده کنند.

چربی‏های اشباع شده عمدتاً در منابع حیوانی مانند گوشت و مرغ، شیر کامل پرچرب، چربی، کره و پنیر یافت می‏شود. برخی از روغن‏های گیاهی مانند نارگیل، روغن هسته خرما و روغن نخل اشباع شده‏اند. چربی‏های اشباع می‏توانند کلسترول را افزایش دهند و خطر ابتلا به بیماری‏های قلبی را افزایش دهند.

منابع چربی‏های ترانس شامل غذاهای میان وعده و کالاهای پخته شده است که با روغن نباتی هیدروژنه تا حدی یا کوتاه شدن سبزیجات ساخته می‏شوند. چربی‏های ترانس به‏طور طبیعی در برخی از محصولات حیوانی مانند محصولات لبنی نیز یافت می‏شوند. چربی‏های ترانس می‏توانند کلسترول بد را افزایش داده و کلسترول خوب را کاهش دهند. تا می‏توانید از چربی‏های ترانس پرهیز کنید.

کربوهیدرات‏ها

کربوهیدرات‏ها منبع اصلی انرژی بدن هستند. کربوهیدرات‏ها سوخت مورد نیاز بدن را برای فعالیت بدنی و عملکرد مناسب اندام‏ها می‏دهند. بهترین منابع کربوهیدرات‏ها میوه‏ها، سبزیجات و غلات کامل ویتامین‏ها و مواد معدنی، فیبر و عناصر غذایی گیاهی مورد نیاز سلول‏های بدن را نیز تأمین می‏کند.

فیبر بخشی از غذاهای گیاهی است که بدن نمی‏تواند هضم کند. ولی تاثیر بسیاری در سلامتی بدن و دفع سموم و حفظ وزن افراد مبتلا به سرطان دارد. بهتر است از منابع کربوهیدرات‏های ساده شامل نان سفید، برنج سفید، ماکارونی غیر سبوس‏دار، غلات ساده تصفیه شده، تا حد امکان پرهیز شود. همچنین از شیرینی‏ها (مانند دسرها، آب نبات‏ها و نوشیدنی‏های حاوی شکر) نیز باید پرهیز شوند.

مکمل‏های غذایی

در دوره ابتلا به سرطان از دریافت سرخود انواع مکمل‏ها مانند آهن، مکمل مولتی مینرال، ویتامین و دیگر مکمل‏های غذایی باید پرهیز شوند و دریافت آنها تنها با مشورت پزشک متخصص باید انجام شود. دریافت سرخود و بالای برخی مکمل‏ها با خطر عود سرطان و یا تشدید علایم و عوارض همراه می‏باشد.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تغذیه می‏توانید به کلینیک بیماری‏های پستان پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی مراجعه نموده و یا با شماره‏های زیر تماس حاصل فرمایید.

تلفن صدای مشاور:  66404020-021 /  09124885127

منابع:

  1. Donaldson, M.S., Nutrition and cancer: a review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition journal, 2004. 3: p. 19-19.
  2. Aghajanpour, M., et al., Functional foods and their role in cancer prevention and health promotion: a comprehensive review. American journal of cancer research, 2017. 7(4): p. 740-769.
  3. Rauh, S., et al., Nutrition in patients with cancer: a new area for medical oncologists? A practising oncologist's interdisciplinary position paper. ESMO open, 2018. 3(4): p. e000345-e000345.
  4. Mardas, M., R. Madry, and M. Stelmach-Mardas, Link between diet and chemotherapy related gastrointestinal side effects. Contemporary oncology (Poznan, Poland), 2017. 21(2): p. 162-167.
  5. Coa, K.I., et al., The impact of cancer treatment on the diets and food preferences of patients receiving outpatient treatment. Nutrition and cancer, 2015. 67(2): p. 339-353.

گردآوری و تنظیم: الهام رزم پوش، کارشناس گروه پژوهشی کیفیت زندگی پژوهشکده سرطان معتمد